Algemeen

  Terug

Wat gebeurd er met de zonnestroom die ik terug-lever en dus niet zelf verbruik?

Het komt regelmatig voor dat u stroom opwekt, terwijl deze niet wordt gebruikt. In Nederland krijgt u in dit geval te maken met de salderingsregeling. Dit is een regeling die het gebruik van zonnepanelen nog gunstiger maakt. Tot 2025 fungeert uw netbeheerder als een grote accu. Zo gunstig, dat u er zelfs aan zou kunnen verdienen.

 

Mocht u meer stroom opwekken dan dat u jaarlijks gebruikt, dan houdt u netto stroom over. Wij helpen u maar al te graag hier de financiële vruchten van te plukken. Onze afdeling energiecontracten zorgt ervoor dat deze overtollige stroom tegen een zo gunstig mogelijk tarief wordt verkocht aan de markt. Zo zorgen we samen voor de beste oplossing!

Het terugleveren van energie

Normaal gesproken bestaat uw energierekening uit de elektriciteitskosten die u betaalt voor alle apparaten. Bij het gebruik van zonnepanelen werkt dit anders. De elektriciteit die de zonnepanelen oplevert zorgt ervoor dat u zelf de energieleverancier bent. Hierin bestaat de kans dat uw zonnepanelen meer opwekken dan de energie die u verbruikt. Dit overschot aan energie wordt automatisch aan het energienet geleverd en wordt ook wel ‘terugleveren’ genoemd.

 

De energie die u gebruikt betrekt dit energienet niet. Als u dus gebruik maakt van een elektrisch apparaat op het moment dat het zonnetje schijnt, dan levert u deze opgewekte energie niet terug. Niemand heeft hier echter duidelijk zicht op. Hierdoor is het zogenoemde salderen ontstaan. Salderen is het gegeven dat energieleveranciers wettelijk verplicht zijn om de door jouw teruggeleverde zonnestroom te verrekenen met uw verbruik van het elektriciteitsnet.

 

De salderingsregeling per 2025

Er liggen plannen om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2025. Volgens dit nog niet goedgekeurde voorstel mag u vanaf 1 januari 2025 elk jaar een stukje minder salderen. Daarnaast betekent dit dat uw vanaf 2031 helemaal niet meer kunt salderen. Ondanks het feit dat de nieuwe regeling als nadelig wordt beschouwd, blijft investeren in zonnepanelen een slim idee. Hierover leest u meer in ons artikel: Hoe snel verdien ik mijn investering terug?

 

Uw investering nog sneller terugverdienen?

Voor het opstellen van de juiste energiecontracten en het verkrijgen van gepast advies, bent u bij ons aan het juiste adres. De oprichters van Opwekken.com zijn namelijk al jaren actief in de energiesector. Hierdoor hebben zij ruimschootse kennis opgedaan, waardoor zij u exact kunnen vertellen hoe de investering in zonnepanelen nog sneller kan worden terugverdiend. Samen maken we uw energierekening meer dan betaalbaar!Neem contact met ons op.