Algemeen

  Terug

Blijft de salderingsregeling bestaan?

Bij het berekenen van de terugverdientijd gaan we nu nog uit van de salderingsregeling in de huidige vorm. Deze regeling wordt waarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd, maar de hiervoor benodigde wetswijziging is nog niet definitief.

Volgens de minister is het uitgangspunt dat de terugverdientijd vergelijkbaar blijft met nu.

Aangezien de vergoeding per kWh vanaf 2025 langzaam lager zal worden, loont wachten in ieder geval niet. Als je nu zonnepanelen neemt kun je nog een paar jaar maximaal profiteren.

Zelf verbruiken

De toekomstige afbouw van het salderen betekent dat het direct zelf verbruiken van zonnestroom financieel steeds aantrekkelijker wordt. Met slimme apparaten en eventueel een thuisaccu kun je een groter deel van je opgewekte energie 'in huis houden'. Daardoor ben je minder afhankelijk van de regels en tarieven rond terugleveren aan het energienet. Hoe je dat kunt doen: bijvoorbeeld door je wasmachine te laten starten als de zon schijnt.

De zonnepanelen van Opwekken.com zijn accu-ready en daarmee al klaar voor de toekomst.

Ontwikkelingen

We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Op dit moment (mei 2022) heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel nog steeds niet behandeld. Minister Jetten (EZK) meldde op 20 mei 2022 dat de nieuwe regeling pas in 2025 zal ingaan. Het idee is dat je dan niet meer volledig kunt salderen. De regeling zal geleidelijk afgebouwd worden.

Vergelijkbare terugverdientijd

Volgens de minister moet de aangepaste regeling tot een vergelijkbare terugverdientijd leiden. Of dat wel zo is, hangt onder andere af van hoeveel je van je energieleverancier krijgt voor je opgewekte stroom.

Let daarom op je energiecontract

Het kiezen van je energieleverancier wordt daardoor steeds belangrijker. Want de leverancier bepaalt hoeveel hij je vergoed per kWh. De consumentenbond blijft aandringen op wettelijke garanties dat deze 'terugleververgoeding' sowieso redelijk is. Ook na 2025.Neem contact met ons op.