January 03.2023


De salderingsregeling gaat op de schop: wat betekent dit voor u?

Iedereen die gebruik maakt van zonnepanelen heeft ooit van de salderingsregeling gehoord. Hierin wordt gekeken naar de hoeveelheid stroom die door gebruikers wordt teruggeleverd en verbruikt. Na deze berekening wordt duidelijk of gebruikers van zonnepanelen een vergoeding krijgen of juist iets terug moeten betalen aan de energiemaatschappij. Deze salderingsregeling gaat de komende jaren echter op de schop. In dit artikel leggen wij u haarfijn uit wat dit voor u betekent en hoe dit exact in z’n werk gaat.  

De salderingsregeling voor 1,5 miljoen huishoudens

In 2022 hebben ruim 1,5 miljoen huishoudens zonnepanelen op hun dak. Deze huishoudens dragen allemaal op een duurzame manier bij aan schoner milieu. Een zeer sterke ontwikkeling wat ons betreft. Want wat geeft nu meer voldoening dan bijdragen aan een betere wereld, terwijl dit ook nog eens een zeer positieve invloed op uw portemonnee heeft? 

Benieuwd wat zonnepanelen kosten? Neem vandaag nog contact met ons op en wij vertellen u er alles over.

Meer opgewekte dan verbruikte energie

Het opwekken van deze stroom via uw zonnepanelen brengt iets interessants met zich mee. Het komt namelijk regelmatig voor dat uw zonnepanelen meer energie opwekken dan dat er daadwerkelijk wordt verbruikt. Neem een zonnige dag waarop u eigenlijk helemaal geen apparaten gebruikt. Of wat te denken van een dagje uit? U bent de hele dag aan het genieten van een vrije dag, terwijl de zonnepanelen meer dan genoeg energie opleveren. Aangezien u zelf geen gebruik maakt van deze opgewekte energie, wordt dit teruggeleverd aan het stroomnet.

Waarom wordt de salderingsregeling aangepast?

U begrijpt dat de meeste energie overdag in de zomer wordt opgewekt. Dit is namelijk het moment dat de zon het vaakst schijnt. Toch gebruiken we met z’n allen juist apparaten op momenten dat de zon er niet is. Denk hierbij aan het draaien van een wasje na de voetbaltraining, het opwarmen van het huis tijdens een koude winterdag of het kijken van een spannende film tot diep in de nacht. 

Tussen de maanden maart en november wekken uw zonnepanelen gemiddeld 85% van de energie op. In de maanden december, januari en februari ligt dit percentage op 15%. U begrijpt dat iedereen tijdens de wintermaanden gebruik moet maken van het stroomnet. Als iedereen in Nederland dit op deze manier doet, zorgt dit op termijn voor grote problemen. Het stroomnet wordt op dat moment simpelweg teveel belast, waardoor stroomuitval ontstaat. Dit is dan ook direct de reden dat de overheid heeft besloten om de salderingsregeling aan te passen.

Wat verandert er voor u?

De salderingsregeling verandert vanaf 1 januari 2025. Vanaf dat moment gaat het salderingspercentage omlaag naar 64%. Hierna daalt dit percentage elk jaar met 9%. Dit zorgt ervoor dat de salderingsregeling in 2031 verleden tijd is. Hier staat uiteraard wel iets tegenover. Het percentage aan stroom waar u een terugleververgoeding voor terugkrijgt van uw energieleverancier, zal jaarlijks stijgen met 9%. 

Door deze nieuwe wetgeving verwachten wij dat de markt van thuisbatterijen enorm gaat groeien. En dat is goed nieuws, aangezien wij ons al een tijd lang sterk ontwikkelen op het gebied van deze thuisbatterijen. Hierdoor kunnen wij u in de toekomst uitstekend van dienst zijn!

Efficiënt omgaan met de nieuwe salderingsregeling

Uiteraard wilt u ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk last heeft van de afbouwende salderingsregeling. Sterker nog, het is slim om ‘gewoon’ gebruik te maken van de nieuwe salderingsregeling. Dé manier om dit effectief aan te pakken is door de door uw zonnepanelen opgewekte energie direct te verbruiken. De stroom die via uw zonnepanelen direct worden gebruikt voor het draaien van een was of het opladen van een laptop is namelijk gratis. Er zijn 3 mogelijkheden om hier zo slim mogelijk mee om te gaan:

1- Oost-west zonnepanelen 

Zodra uw zonnepanelen oost-west zijn neergelegd, profiteert u de gehele dag van zonne-energie. De zon schijnt ’s ochtends aan de ene kant van het dak, terwijl de andere kant later op de dag aan de beurt is. Ondanks dat de piek in vergelijking met een zuidelijke ligging van de zonnepanelen lager ligt, profiteert u wel langer van opgewekte stroom. Het rendement ligt over een jaar gezien waarschijnlijk iets lager. Wel maakt u minder gebruik van de salderingsregeling, aangezien de stroom beter wordt verdeeld over de dag. Zo maakt u de hele dag gebruik van stroom die zojuist is opgewekt.  

2- De thuisbatterij

Een tweede optie om slim om te gaan met de nieuwe salderingsregeling is door gebruik te maken van een thuisbatterij. Deze thuisbatterij slaat alle energie op, waarna u de opgeslagen energie ’s avonds perfect kunt gebruiken. Dit zorgt ervoor dat u uiteindelijk zeer weinig stroom van het net nodig heeft. 

3- Het overdag gebruik maken van apparaten

Als u stroom gebruikt op het moment dat de zon schijnt, dan maakt u direct gebruik van de opgewekte energie. In de praktijk betekent dit dat u de wasmachine, droger, elektrische auto of bijvoorbeeld de airco overdag dient aan te zetten. Hierin is het zeer slim gebruik te maken van de welbekende Smart apparaten. Deze slimme apparaten zorgen ervoor dat uw wasmachine of airco alleen aangaat op momenten dat er energie door uzelf wordt opgewekt. Ook als u niet thuis bent. 

Wat kan Opwekken.com voor u betekenen?

Wij begrijpen dat het salderen als lastig kan worden gezien. Daarom staan onze ervaren adviseurs dagelijks voor u klaar u te voorzien van de nodige informatie. Daarnaast weten zij exact waar u goed aan doet en hoe u voor het meeste rendement kunt zorgen. Wij streven ernaar samen tot de juiste oplossingen te komen, zodat u lang en zorgeloos geniet van de door uzelf opgewekte stroom middels uw zonnepanelen.