May 25.2023

Accu Zonnepanelen

Wat is een accu voor zonnepanelen? Dit is een thuisbatterij voor zonne-energie, ook wel bekend als zonnebatterij of energieopslagsysteem. Het is een apparaat dat overtollige elektriciteit opslaat die gedurende de dag is opgewekt door zonnepanelen. Met een thuisaccu slaat u de opgewekte zonne-energie op voor een later tijdstip. Vooral tijdens perioden met weinig zonlicht of wanneer er een hoge vraag naar elektriciteit is.

Hier volgt een eenvoudige uitleg van hoe een accu van een zonnepaneel werkt:

Zonnepanelen: Zonnepanelen op uw dak vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Overdag voorzien de zonnepanelen uw huis van stroom.

Overtollige energie: Soms produceren uw zonnepanelen meer elektriciteit dan uw huis op dat moment nodig heeft. In plaats van deze overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, slaat een thuisaccu van een zonnepaneel deze energie op voor later gebruik.

Batterij opladen: De overtollige elektriciteit van de zonnepanelen wordt naar de thuisbatterij geleid om te worden opgeladen. De batterij slaat de energie op in chemische vorm, meestal met behulp van lithium-iontechnologie.

Opgeslagen energie: De opgeslagen energie in de batterij kan worden gebruikt wanneer uw zonnepanelen geen elektriciteit opwekken. Bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens bewolkte dagen. Op deze manier kunt u uw huis blijven voorzien van zonne-energie, zelfs als de zon niet schijnt.

Energiebeheer: Een thuisbatterij van een zonnepaneel wordt verbonden met het elektrische systeem van uw huis. Zo gebruikt u de opgeslagen energie wanneer u dat nodig heeft. Tijdens perioden met een hoge vraag naar elektriciteit of bij stroomuitval kan de batterij, afhankelijk van de capaciteit, noodstroom leveren aan essentiële apparaten of uw hele huis van stroom voorzien.

De voordelen van een accu met zonnepanelen zijn onder andere een hoger eigen verbruik van zonne-energie, verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en back-upstroom tijdens stroomuitval. Op deze manier kunt u optimaal gebruikmaken van de elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken. Zo heeft u meer controle over uw energieverbruik.

Het is belangrijk om op te merken dat de grootte en capaciteit van de thuisbatterij voor zonnepanelen afhangen van uw energiebehoeften, de grootte van uw zonnestelsel en uw gewenste niveau van back-upstroom. Onze adviseurs helpen u graag bij het bepalen van de juiste batterijcapaciteit voor uw specifieke situatie.